SEARCH
Your address will show here +12 34 56 78

Mt. Merun, Ngorongoron ja Serengetin liikunnallinen safari

Kesto: 10 päivää

Tansanian kiertomatkan aikana vaelletaan mm. Mt. Merun alarinteillä sekä Ngorongoron tulivuorikraatterin reunoilla. Paikallistä elämää voi seurata Mto wa Mbu –kylässä ja maasai-markkinoilla. Erittäin monipuolisen matkan ohjelmaan kuuluvat myös Arushan kansallispuisto ja sen Momella-järvet flamingoineen sekä Serengetin safarit. Ngorongoron kuuluisalta kraatterilta avautuvat suurenmoiset näkymät mm. Olduvai-rotkoon ja Serengetiin

1. päivä

Lento Helsingistä Kilimanjaron lentokentälle.

 

2. päivä

Arusha,  majoitus Hotel Out Postissa tai vastaavassa, täysihoito.

Lento saapuu aamulla Kilimanjaron kentälle. Opas on vastassa ja ajaa teidät Pohjois-Tansanian talouden ja safarimatkailun keskukseen, n. puolen miljoonan asukkaan Arushan kaupunkiin. Majoittumisen jälkeen tutustutte Afrikan pohjois- eteläakselin keskipisteessä sijaitsevaan, vilkkaaseen ja värikkääseen afrikkalaiskaupunkiin, Arushaan. Opas järjestää iltapäivällä seuraavien päivien ohjelmabriefin.    

 

3. päivä

 

Mt. Merun vaellus,  majoitus Hotel Out Postissa tai vastaavassa, täysihoito. 

 

Aamiaisen jälkeen lähdetään ajamaan Arushan kansallispuiston halki kohti Mt. Merun vaellusreitin alkupäätä, Momella-porttia. Meru-vuori on Tansanian toiseksi ja Afrikan viidenneksi korkein vuori (Socialist Peak, 4565 m). Mt. Merun valtava keila hallitsee Arushan kaupungin maisemaa. Se on vielä aktiivinen tulivuori, jonka itäinen seinämä räjähti hevosenkengän muotoiseksi kraateriksi n. 250.000 vuotta sitten.


Momella-portti on n. 1500 metrin korkeudessa. Vaellatte sieltä 4 – 5 tuntia, n. 10 km:n reitin Miriakamba-majalle aina n. 2500 metrin korkeuteen saakka. Vuoren rinteiltä on hyvät näköalat 70 km länteen sijaitsevalle Kilimanjarolle. Matkan varrella voitte nähdä kirahveja, afrikanpuhveleita, paviaaneja, norsuja, eri antilooppeja sekä erityisen mielenkiintoisia ja harvinaisia gueretsoja eli colobus-apinoita. Alarinteiden kasvillisuus on vuoristosademetsää.  

 
 
 

4. päivä

Arushan kansallispuisto,  majoitus Hotel Out Postissa tai vastaavassa, täysihoito.

Arushan kansallispuisto sijaisee mukavasti aivan kaupungin laidalla. Siitä huolimatta se on luonnoltaan ja maisemiltaan kuin Pohjois-Tansania pienoiskoossa. Arushan kansallispuistossa on hieman savannitasankoa, Ngurdoton 3,6 km laaja ja 100 metriä syvä kraateri sekä flamingoistaan kuuluisat Momella-järvet.


Ngurdoto on sammunut tulivuori. Samaan tapaan kuin Ngorongorossa sen sisälle on muodostunut kaldera eli kattilan pohja siten että tulivuoren magmapesäke on romahtanut vuoren sisään. Romahdus on jättänyt jälkeensä kalderan eli kattilan muotoisen rotkon.  

 

5. päivä

Tarangiren kansallispuisto, majoitus Rhino Lodge, täysihoito.

Aamiaisen jälkeen on n. kolmen tunnin ja 120 km:n ajo Tarangiren kansallispuistoon. Puisto on kuuluisa kolmesta asiasta. Baobab – eli apinanleipäpuista, elefanttilaumoista ja puihin kiipeilevistä leijonistaan.


Suurten nisäkkäiden, kuten norsujen, leijonien, seeprojen, gnu-antilooppien, kirahvien ja vesiantilooppien lisäksi Tarangire on lintuharrastajien paratiisi. Siellä on lähes 600 lintulajia. Puisto on mm. harvinaisten vihreiden papukaijojen eli naamiokaijasten koti.  

 

6. päivä

Ngorongoro, majoitus Rhino Lodge, täysihoito.

Matkan toinen ja huomattavasti suurempi kaldera on Ngorongoro. Romahtaneen tulivuoren synnyttämän kattilalaakson halkaisija on 16–19 km ja pohjan pinta-ala on 304 km². Kalderan reuna kulkeen 2400 m korkeudelle merenpinnasta ja 600 m korkeudella kraatterin pohjalta. Suurin osa kattilan pohjaa on ruohotasankoa. Vuoren ilmasto on tasankoa oikullisempi. Nopeat sään muutokset ovat alueelle tyypillisiä; kraatteriin laskeuduttaessa ylhäällä voi olla sumuista, mutta laaksossa aurinko paistaa täysin pilvettömältä taivaalta.


Päivän aikana kävelette kattilan reunalle ja sen länsireunaa pitkin Oloirobin näköalatasanteelle. Sieltä avautuvat upeat näkymät Olduvai-rotkoon, jonka Leakeyn paleontologi-perheen suorittamat, ihmisen kehityshistoriaa tutkivat kaivaukset ovat tehneet tunnetuksi. Näkymät jatkuvat kalderaan, Serengetin tasangoille ja Gol-vuorille saakka.


Seuraavalla lyhyellä ajomatkalla nähdään kraatterin sisällä olevia maasai-kyliä majoineen, asukkaineen ja karjoineen. Tämän jälkeen kiivetään vajaan tunnin matka Oldeani-vuorelle. Sieltä avautuvat näkymät Eyasi-järvelle sekä Itä-Afrikan suuren hautavajoaman läntiselle harjanteelle ja Serengetin tasangoille.

 

 
 
 

7. päivä

Serengeti, majoitus Kati Kati Tented Camp, täysihoito.
Legendaarisessa Serengetissä ajetaan aamu- ja iltasafarit. Serengeti on Afrikan ikoni ja television luonto-ohjelmista lähes kaikille tuttu kansallispuisto. Se on myös Tansanian kansallispuistojen vanhin ja suosituin. Serengetin ainutlaatuisuus perustuu paitsi savannimaisemiin, niin myös laiduntavien ruohonsyöjien, lähinnä gnu-antilooppien vuotuiseen muuttoon vihreämpien laitumien ja sateiden perässä Serengetistä Maasai Maraan ja takaisin.


Mutta Serengeti on maineensa arvoinen muinakin kuin suuren muuton aikoina. Eläinten määrä näilllä ravinteikkailla ruohotasangoilla on valtava. Antilooppien, gasellien, seeprojen jne. lukumäärät lasketaan miljoonissa ja sadoissa tuhansissa yksilöissä. Ruohonsyöjät elättävät puolestaan suuren joukon niitä saalistavia petoja kuten leijonia, leopardeja, gepardeja, hyeenoja ja villikoiria.


Kansallispuiston pinta-ala on 14.763 km2, mutta sitä ympäröivien suojelualueiden kanssa Serengeti muodostaa n. 25.000 km2:n ekosysteemin. Antilooppien ja koko muun eläinkunnan toimeentulo perustuu tärkeitä ravintoaineita sisältäviin heinäkasveihin, joita laiduntajat syövät kerroksittain eli kukin eläinlaji ruoansulatuksensa mukaan. Ruohosavannien ulkopuolella on metsä- ja pensassavanneja, joiden hallitsevia puita ovat mm. sateenvarjo- ja huiluakasiat, makkarapuut ja villitaatelit.  

 

8. päivä

Serengeti, Ngorongoro, majoitus Rhino Lodge, täysihoito. 

 

Serengetin aamusafarin jälkeen ajatte tarkaisin Ngorongoroon. Sielläkin on seuraavana aamuna on odotettavissa safariajo. Iltapäivän voitte kuitenkin vietää leppoisesti, levätä, virkistäytyä ja katsella maisemia huoneenne terassilta Rhino Lodgessa. Rhino Lodge on suojelualueen vanhin majoituspaikka. Se on perustettu jo vuonna 1934 suurriistan metsästäjiä, siirtomaaherroja ja seikkailijoita varten. Tuon ajan ja paikat tunnemme mm. John Waynen tähdittämästä Hatari-elokuvasta.


Ngorongoro kraatteri on Unescon maailman perintökohde. Geologisen maiseman lisäksi suojelun perustana on muusta maailmasta eristyksissä elävä, mutta kuitenkin tyypillinen afrikkalainen eläimistö. Kaldera on oma suljettu maailmansa, jossa syntyy, elää ja kuolee valtavasti eläimiä. Kraatterin reunat ovat naavaoksaista tiheää vuoristometsää ja pohjan tasanko on tyypillistä ruohosavannia, jossa erään kirjailijan mukaan: ”Afrikka ryöppyää silmille”.  

 

9. päivä

Ngorongoro, majoitus Hotel Out Postissa tai vastaavassa, täysihoito.


Ngorongoron kraatteri on eläimistöltään kuin Nooan arkki. Kalderan pohjalla elää parhaimmillaan 25 000 suurta nisäkästä. Niistä kuitenkin valtaosa on gnu-antilooppeja.


Ngorongoron kraatterissa on todennäköisesti myös maailman tihein suurpetokanta. Leijonia lienee ainakin 100, täplähyeenoita tuhansia ja myös joitakin kymmeniä leopardeja ja gepardeja. Harvinaisin eläin on suippohuuli- eli mustasarvikuono. Niitä on kuitenkin vain muutamia yksilöitä jäljellä.  

 
 
 

10. päivä

Maasai-markkinat, majoitus Hotel Out Postissa tai vastaavassa, täysihoito. Nyt teillä on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua maasaiden, perinteisen paimentolaiskansan elämään ja ostaa heidän käsityötuotteitaan kotiin.


Maasait ovat paimentolaisia, jotka harjoittavat ikiaikaista elinkeinoaan, karjanhoitoa Pohjois-Tansaniassa, Kenian eteläisissä maakunnissa ja Samburun alueella Pohjois-Keniassa. Maasait ovat pitkiä, solakoita ja arvonsa tuntevia paimentolaisia. He ovat säilyttäneet hämmästyttävän hyvin perinteisen lehmien, vuohien ja lampaiden laiduntamiseen perustuvan elämäntapansa.


Miesten vaateparren perustana on punainen viitta eli shuka. Naiset ovat kietoutuneet vieläkin kirjavampiin kankaisiin eli kangoihin. Aikuisilla on lisäksi puhkotut ja venytetyt korvanlehdet sekä runsaasti värikkäitä nilkka-, kaula- ja rannekoruja sekä helmivöitä.


Maasait ovat moniavioisia. Perheyhteisön eli kraalin päälliköllä saattaa olla kymmenenkin vaimoa. Yhteisön työjako noudattelee ikäryhmiä. Maaasait on jaettu 7 ikäryhmään, joilla kullakin on omat tehtävänsä ja velvollisuutensa perheissä ja yhteisöissä. Tunnetuin ikäluokka lienee nuoret soturit eli moranit, jotka osoittavat taitoaan ja voimiaan korkeilla pystysuorilla hypyillä.


Moranit ja muutkin maasait käyttävät yhä edelleen ravinnokseen tuoretta naudan kurkusta valutettua verta joka sekoitetaan maitoon ja nautitaan sellaisenaan, vielä lämpimänä.  

 

11. päivä

Kotimatka alkaa Kilimanjaron lentokentältä.  

1. päivä

Paikka: Arusha

Majoitus: Hotel Outpost tai vastaava

Päiväohjelma: Saapuminen, briefing

 

2. päivä

Paikka: Mt. Meru

Majoitus: Hotel Outpost tai vastaava

Päiväohjelma: Vaellus, kylävierailu


3. päivä

Paikka: Arushan kansallispuisto,

Majoitus: Hotel Outpost tai vastaava

Päiväohjelma: Ngurdoto-kraateri, Momella- järvet

 

4. päivä

Paikka: Mto wa Mbu-kylä

Majoitus: Hotel Outpost tai vastaava

Päiväohjelma: Vesiputoukset


5. päivä

Paikka: Ngorongoro

Majoitus: Rhino Lodge

Päiväohjelma: Kävely kraatterin reunoilla

6. päivä

Paikka: Serengeti,

Majoitus: Kati Kati Tented Camp

Päiväohjelma: Safariajo


7. päivä

Paikka: Serengeti, Ngorongoro

Majoitus: Rhino Lodge

Päiväohjelma: Matkapäivä 

 

8. päivä

Paikka: Ngorongoro,

Majoitus: Hotel Outpost tai vastaava

Päiväohjelma: Safariajo


9. päivä

Paikka: Ngorongoro,

Majoitus: Hotel Outpost tai vastaava

Päiväohjelma: Safariajo


Päivä: 10.

Paikka: Arusha

Majoitus: Hotel Outpost tai vastaava

Päiväohjelma: Maasai Markkinat


Päivä: 11.

Päiväohjelma: Kotimatka alkaa

  • Text Hover